چكيده تلاش براي اثر بخشي ، وجه اشتراك اصلي همه ي سازمانها است . كارايي و اثر بخشي سازمانهادر گرو مديريت اثربخش و كار آمد است . خلاقيت براي بقاي هر سازماني لازم است . ويژگيهاي شخصيتي از جمله ميزان خلاقيت مديران با ميزان اثر بخشي در ارتباط است
. در دنیای کنونی دولت ها و ملتها بدون توجه به تفاوت های تاریخی فرهنگی اعتقادی مذهبی و اقتصادی در رسیدن به توسعه فراگیر اتفاق نظر دارند و در تلاش برای یافتن راهبردهای عملی و اجرایی برای رهایی از عوامل عدم توسعه و بهره مند شدن از مزایا و منافع آن هستند. در این میان آن چه که در تمامی راهبردهای مطرح شده مورد تاکید قرار گرفته و تجارب ملل و کشورهای توسعه یافته نیز بر آن صحه میگذارد نقش انسانها به عنوان مهمترین منابع محور توسعه اقتصادی اجتماعی است به طوریکه عموم صاحبنظران توسعه بر این عقیده اند که منابع انسانی پایه و اساس تغییر و تحولات زندگی بوده و به واقع توسعه ملی بر حول محور نقش نیروی انسانی تحقق می یابد. شهرستان لامرد از وضعيت اقتصادي مطلوبي برخوردار است وبهره برداري از منابع نفت وگاز، احداث پالايشگاه گاز پارسيان و ايجاد خط لوله چهارم موجبات شكوفايي اقتصادي منطقه را فراهم ساخته است. بر این اساس مدیریت خلاق اولین گام در رشد و توسعه این منطقه می باشد.
مقدمه مديريت كاري پيچيده و در واقع هنري تمام و كمال است. يكي از دلايل اين موضوع آن است كه مديران براي انجام وظايف خويش با انسانها سر و كار دارند . انسان موجودي است ارزشمند و پر رمز راز و دستيابي به كاميابي از فعاليتهاي جمعي منوط به شنا خت و بهره گيري از استعداد هاي نهفته و بروز نو آوري هاي او مي باشد .كارايي و اثر بخشي هر سازمان تا حد قابل ملاحظه اي به نحوه مديريت و كاربرد صحيح و مؤثر منابع انساني بستگي دارد .
امروزه، هنر مديريت از دشـوار ترين ، ظـريف ترين و پر ثمر ترين كارهاي آدمي ميدانند وبه مديريت تا آن حد اهميت مي دهندكه هنر اداره كردن را از عمده شاخصهاي عمده تمدن معاصر اعلام مي نمايند.
با توجه به اهميت مديريت بايد به نقش ويژگيهاي شخصيتي از جمله ميزان خلاقيت و ابتكار مديران در ارتقاء و توسعه ی سیستم ها پرداخت.
در عصر شتاب ،سرعت و انفجار اطلاعات ، مديراني خواهند توانست به اهداف سازماني خويش جامه ي عمل بپوشانند كه از سرعت كافي در تفكر ، تصميم گيري ، برنامه ريزي و اجرا داشته باشند. غالب موفقيتها و تغييرات اجتمايي شگرف زماني تحقق پيدا مي كند كه مديران و انديشمندان جامعـه ، خود بر اسـاس خـلاقيت و توانايهاي الـهـي خويش به ارائه ابتكار و اختراع و نوآوري اقدام كند.
بنابراين بدون شك پيشرفتهاي جديد در عرصه زندگي بشر از طريق خلاقيت و نو آوري حاصل شده است. جامعه جهاني امروز پيوسته دچار تحول و دستخوش گرگوني است. براي زيستن در چنين محيط متغير و بي ثباتي مديريت خلاق ضرورت مي يابد.
در مجموعه اي كه خلاقيت و نو آوري از ضروريت و عامل اصلي است ، نقش مديريت بسيار مهم است. زيرا مديريت مي تواند توانايي و استعداد و خلاقيت و نو آوري را در افراد ايجاد ، ترويج و تشويق كند. خلاقيت و نوآوري تعهد عمده اي را براي مدير سیستم به وجود مي آورد. تعهدي كه او را قادر مي سازد از عقايد قالبي و تعصب جاهلي و قراردادها و جريانهاي عادي فراتر رفته و به تعالي فكري دست پيدا كند ،به امر پژوهش ارج نهد و يافته هاي آن را بكار گيرد وبا انعطاف امر مشكلي را با تدبير خردمندي حل كند. (نيلي آرام ،77 )
در نهايت آنكه تلاش براي اثر بخشي ،وجه اشتراك اصلي همه سازمانها است به گونه اي كه اكثر تحقيقات انجام شده در حوزه سازمان و مديريت آگاهانه ويا نا آگاهانه و يا مستقيم يا غير مستقيم به آن پرداخته اند.(ريچارد 1376، ص20) . مفهوم موفقيت در مديريت با تعبير ميزان موفقيت نتايج حا صل از كار بايد مهمترين هدف يك مدير با شد . بازدهي كار يك مدير نيز بايد از طريق صادره هاي مديريت سنجيده شود نه ميزان وارده ها . يعني موفقيت هاي كاري او نه مجموعه كارهايي كه به او محول مي شود يادر روز انجام مي دهد . موفقيت چيزي است كه مدير از راه اعمال صحيح مديريت بدست مي آورد و بصورت بازده كار ارائه مي كند . تعريف صحيح و بدون ابهام درباره ي اثر بخشي مديريت همان ميزان موفقيت مدير در زمينه بازدهي و نتايج كاري است كه به او محول شده است . مديران با مديريت سنجيده ي خود مي توانند مجموعه را به مو فقيت برسانند و زودتر و بهتر به هدفها نايل آيند.
ضرورت خلاقیتخلاقيت و نو آوري يكي از اساسي ترين و بنيادي ترين ويژگيهاي خاص انسان و مظهر خليفه الـهي انـسان در كـره زمين است و در حقيقت مـجموعه ي تمدن انسان محصول خـلاقيت ها و نو آوريهاي انسان است . مي توان گفت بدون خلاقيت و نو آوري ادامه حيات انسان امكان پذير نيست . خلاقيت تركيبي است از قدرت ابتكار ، انعطاف پذيري و حساسيت در برابر نظراتي كه يادگيرنده را قادر مي سازد خارج از تفكر نا معقول به نتايج متفاوت و مولد بينديشد كه حاصل آن رضايت شخص و احتمالاً خشنودي ديگران خواهد بود .(استرنبرگ،1989).
خلاقيت براي بقاي هر سازماني لازم است . در طي زمان سازمانهاي غير خلاق از صحنه محو مي شوند و اگر چه چنين سازماني ممكن است در عملياتي كه در يك مقطع از عمر درگير آن است ،موفق باشد ولي سرانجام مجبور به تعطيل يا تغيير سيستم ميگردد.(رضائيان 1372،ص31).
به گفته(لازار سفلد،1963)مدير بايد تمهيدات و تدابيري براي رشد نوآوري وتغيير بيانديشد .
در دنياي متحول و متغير ، اشخاص و سازمانها بايد بتوانند با تغيير و دگرگوني سازگاري پيدا كنند.(علاقه بند 1374، ص41).
به دلايل زير خلاقيت براي مديران ارزشمند است:
-مديران خلاق به احتمال بيشتري مي توانند خود و سیستم تحت مديريت خود را در مواجهه با مشكلات و بهره گيري از فرصتها سازگار نمايد.
-با خلاقيت بيشتر مدير و همكاران او كميت و كيفيت تصميمات و فعاليتها افزايش مي يابد.
-مديـر و و کارکنان از لحـاظ فردي احساس چالش و رضايت بيشتري در ارتباط با كار خود مي كنند.
ازطرفي اهميت مديريت در سير تاريخ مدون بشري به گونه اي است كه اكثر صاحب نظران عقيده دارند كه اجتماع بدون رهبري و مديريت نمي تواندوجود خارجي داشته باشد و بشر در طول تاريخ جهت ادامه زندگي خود بهتر زيستن به نحوي از انحا از مديريت استمداد جسته است.
مدير امروز به منظور اثر بخش ساختن سازمان خويش بيشتر از هر چيز به خلاقيت و يافتن راه حلهاي تازه براي حل مشكلات سازمان خود نياز دارد . زيرا محيط دروني و بيروني سازمان بيش از پيش دستخوش تحول و تغيير است و به نظر مي رسد الگوهاي از پيش ساخته شده براي حل مشكلات تازه پاسخگو نيست .
ويژگيهاي شخصيتي از جمله ميزان خلاقيت مديران با ميزان اثر بخشي در رابطه است و به ادعاي برخي محققان خلاقيت و نو آوري مهم ترين عامل پيدايش سازمان و باعث ارتقاء و رضايت شغلي كاركنان ، افزايش انگيزش كاركنان و ارتقاء بهروري و رشد و بالندگي مي باشد .
. در دنیای کنونی دولت ها و ملتها بدون توجه به تفاوت های تاریخی فرهنگی اعتقادی مذهبی و اقتصادی در رسیدن به توسعه فراگیر اتفاق نظر دارند و در تلاش برای یافتن راهبردهای عملی و اجرایی برای رهایی از عوامل عدم توسعه و بهره مند شدن از مزایا و منافع آن هستند. در این میان آن چه که در تمامی راهبردهای مطرح شده مورد تاکید قرار گرفته و تجارب ملل و کشورهای توسعه یافته نیز بر آن صحه میگذارد نقش انسانها به عنوان مهمترین منابع محور توسعه اقتصادی اجتماعی است به طوریکه عموم صاحبنظران توسعه بر این عقیده اند که منابع انسانی پایه و اساس تغییر و تحولات زندگی بوده و به واقع توسعه ملی بر حول محور نقش نیروی انسانی تحقق می یابد. بر این اساس اگر کشوری نتواند از دانش تفکرات و دیدگاههای هدفمند انسانها استفاده کند و از این سرمایه گرانقدر و ارزشمند در توسعه اقتصادی اجتماعی و فرهنگی غفلت ورزد مسلما نخواهد توانست هیچ چیز دیگر را توسعه دهد زیرا به درستی اثبات شده است که مزیت دسترسی به منابع و عوامل طبیعی در جهت استفاده از شاخص های توسعه جای خود را به مزیت بهره مند ی و استفاده به جا از نیروی انسانی موفق مبتکر و خلاق داده است نیرویی که توانایی خلق این منابع و امکانات را در راه نیل به توسعه دارد..
بسیاری از صاحبنظران معتقدند که منابع انسانی تنها مزیت رقابتی هستند که سازمان ها باید با اقدامات مناسب و درست این نیروی بالقوه را به نیروی بالفعل تبدیل کرده و آنان را در جهت اهداف سازمان هدایت کننده سازمانهای فاقد منابع انسانی کارآمد هرگز نمی توانند به اهداف خود دست یابند به عبارت دیگر منابع انسانی به منظور حفظ رقابت در بازار نقش کلیدی را ایفا می کنند. امروزه در ادبیات جدید مدیریت نقش نیروی انسانی در دستیابی به اهداف سازمان به حدی اهمیت پیدا کرده که از نیروی انسانی به عنوان سرمایه های انسانی یاد می شود و در حقیقت سرمایههای انسانی مغز متفکر و نرم افزار سیستم سازمان را تشکیل میدهند. رهبری و مدیریت به عنوان عمده ترین عامل در نیروی انسانی انجام وظیفه می نماید مدير يعني داناترين و آگاه ترين فرد در تصميم گيري ها و تصميم سازي هاي هر سيستم اجتماعی ، مدير كسي است كه قادر است ببيند آنچه را ديگران قادر به ديدن و درك آن نيستند.با دانش ترين فرد،(علم مديريت) با تجربه ترين فرد (مديريت نردباني )متعمق ترين فرد (مديريت علمي) جامع نگر ترين فرد( هنرمند) انسان ترين فرد (رهبري و نفوذ در قلوب مخاطبان)اگر فرد يا افرادي آنچنانكه شمرده شد. سكان دار هر سيستم و نهاد اجتماعي باشند. توسعه انساني قطعاّ وجود خواهد داشت. توسعه انساني نشاني از حضور دانايي است. دانايي يعني قدرت و توان انتخاب گري كه حاصل آن خلاقيت، نوآوري و ابتكار است. حاصل فرايند گونه و درهم تنيده تمامي مولفه هاي ذكر شده يعني حضور و وجود مديريت دانش كه حضورش در همه اجزاسيستم نفوذ كرده و تنيده شده است.
مروری اجمالی بر فرصتهای مدیریتی در لامرد
تا پيش از انقلاب، لامرد فاقد امكانات اوليه لازم براي زندگي بود و ساكنان آن با محروميت هاي فراوان دست به گريبان بودند. اما امروزه اين شهرستان از وضعيت اقتصادي مطلوبي برخوردار است وبهره برداري از منابع نفت وگاز، احداث پالايشگاه گاز پارسيان و ايجاد خط لوله چهارم موجبات شكوفايي اقتصادي منطقه را فراهم ساخته است.
با نگاهی دقیق به شهرستان لامرد به قابلیت ها و استعداد های فراوان و متعددی برمی خوریم که می توانند در توسعه همه جانبه این خطه از میهن اسلامی نقش مؤثری ایفاء نمایند از جمله مهمترین این قابلیت های می توان به مواردی چند اشاره نمود.
• پیشینه غنی فرهنگی ، تاریخی
• برخورداری شهرستان از مردمانی متدین ، ولایت مدار و ادب پرور با منابع انسانی سرشار و استعداد های کمی و کیفی ، خلاق ، برجسته و کارآمد و اندیشمند و خوش فکر.
• وجود ذخایر عظیم و غنی گاز در منطقه و به دنبال آن استقراپالایشگاه گاز ..
• برخورداری شهرستان از اراضی مستعد و حاصلخیز و فراهم بودن شرایط طبیعی و اقلیمی بسیار مناسب برای کشت و تولید محصولات گرمسیری و گلخانه ای
• احداث و استقرار فرودگاه بين المللي لامرد امکانات و تجهیزات پیشرفته که در صورت استفاده از ظرفیتهای آن می تواند یکی از اساسی ترین زیر ساخت های توسعه شهرستان در امور حمل و نقل محسوب گردد.
• بوجود آمدن فرصت های شغلی متنوع در این شهرستان در اثر استقرار پروژه های صنعتی و غیر صنعتی وابسته به نفت ، گاز و پتروشیمی و صنایع انرزی بر و اشتغال نیروهای بومی مانند سایر نیروهای شاغل در آنها
• احداث پالايشگاه گاز پارسيان در حد فاصل شهرهاي لامرد و مهر
• احداث کارخانه سیمان
• ايجاد خط لوله چهارم گاز
• شكلگيري بزرگترين قطب اقتصادي انرژي ايران و منطقه در عسلويه، تحولات آشكار وپنهاني در ابعاد اقتصادي، اجتماعي، فرهنگي و سياسي در جنوبيترين نقطه استان فارس پديد آمده
بنا بر این انتخاب مدیران خلاق و اثر بخش اولین گام در رشد و توسعه ی این منطقه می باشد.
دریافت پیشنهادات :
دریافت